2011. augusztus 9., kedd

Nem kell szégyellni a förtelmes főnököket

Az emberi gyarlóság és konfliktusok kifigurázásának egy munkahely remek terepet ad. Erre a komikumra épült már a Waczak Szálló is. A jelenkor alkotásai közül kiemelkedett az angol Office című sitcom, aminek később elkészült az amerikai verziója is. De ugyanígy remek szórakozást nyújt a most futó sorozatok közül a Városfejlesztési osztály című vígjáték, ami egy önkormányzat működését figurázza ki. 
A műfaj annyira népszerű lett az utóbbi időben, hogy önálló meghatározást is kapott. Ez a „mockumentary”, vagyis az áldokumentumfilm.
A téma (az ügyfelek, alkalmazottak, főnökök) botladozása annyira adja magát, hogy a széles vászonra is felkapaszkodott. ilyen jellegű alkotás volt már a Csupasz pisztoly széria is, mely a rendőrségi módszereket figurázta ki. Ugyancsak e körbe tartozott a Hivatali patkányok. Gondolom a témáját nem kell különösebben magyarázni, hiszen a címe magáért beszél.

A legújabb alkotás ebben a tárgykörben a Förtelmes főnökök. A filmhez meglehetősen színvonalas szereplőgárdát nyertek meg az alkotók: a főbb szerepekben Kevin Spacey, Jamie Foxx, Jennifer Aniston, Jason Bateman, Jason Sudeikis, valamint Charlie Day látható.

Az alkalmazottak különféle munkahelyeken tengetik mindennapjaikat, így problémáik sem azonosak. Van akinek csupán kokainista főnökének hülyeségeit kell lenyelnie, van, akinek viszont a mindennapos szexuális zaklatást kell elviselni. Aztán van olyan is, aki az előreléptetés reményében nyel nagyokat. Egy napon azonban mindegyiküknél betelik a pohár: ha már a gazdasági válságban nehéz munkahelyet váltani, akkor kénytelenek a saját kezükbe venni a sorsukat: Itt lép a színre az emberölési tanácsadó (Jamie Foxx), aki sajátos tanácsaival oktatgatja a förtelmes főnököktől szenvedőket.

Az alkotók egyébként a témaválasztással nem nyúlhattak mellé: nincs az a kutatás, mely ne azt hozná ki, hogy a munkavállalók döntő többsége ilyen, vagy olyan okokból, de elégedetlen a főnökével
A karaktereket is sikerült azon a határmezsgyén tartani, amikor még nem fordulnak önmaguk paródiájába. Az utóbbi időkben elharapózott ordenáré poénokról is leszakadtak az alkotók, bár azért a szexuális viccek széles tárházát nyújtja a Jennifer Aniston megformálta nimfomán fogorvos és beosztottjának viszonya.






A film abszolút élvezhető. Ezt jelzi, hogy a két legnagyobb filmes portálon meglehetősen jól szerepel. Az IMDB-én 7,5 pontot kapott, míg a kritikákat gyűjtő Rottentomatoeson 69 százalékon áll. Izomlázat ugyan nem kapunk majd a folyamatos röhögéstől, de mindenképpen üde színfolt az elmúlt évek vacak kínálatában. Úgyhogy kijelenthető: a rendező, Seth Gordon reszelt egy kicsit a nimbuszán, amin sokat rontott a Négy karácsony című förtelem. Persze ehhez a filmhez remek előtanulmányok voltak a már említett Városfejlesztési osztály, vagy éppen az Office.

Nincsenek megjegyzések: