2011. augusztus 13., szombat

Agyelszívás


Elgondolkodtatóak a GfK Custom Research Nemzetközi Elkötelezettség 2011 című tanulmányának adatai, melyben a megkérdezettek negyede válaszolt arra a kérdésre, hogy egy jobb állás reményében vállalnának-e új munkát külföldön. 
A kutatás adatai szerint – melybe 17 országot vontak be – a fiatal és jól képzett munkavállalók lennének a legmobilisabbak: a 18-29 év közöttiek 41 százaléka, míg a diplomások harmada menne külföldre dolgozni. A PhD-vel is rendelkezők még ennél is nagyobb arányban (37 százalék) költöznének külföldre, míg a középiskolai végzettségűek között ez a mutató „csupán” 22 százalék.



A GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója szerint az adatok ismeretében fennáll egy újabb agyelszívás kockázata, mely főként a recesszióból éppen felálló országokat érintheti a leghátrányosabban. Ugyanis, ahogy nő az iskolai végzettség foka, úgy emelkedik a kivándorlási hajlandóság is. Például a fellendülés egyik motorjaként kezelt K+F szektorban dolgozók harmada menne külföldre. 
Egyébként a migrációban a legérintettebb a Latin-Amerikai térség. Mostanra azonban az USA és Kanada lakosainak ötöde költözne külföldre azért, hogy munkát kapjon.
Magyarország a hetedik helyen végzett a kivándorlási rangsorban. A honi munkavállalók 30 százaléka egy éven belül elhagyná jelenlegi munkahelyét, míg 25 százalékuk akár azonnal is felmondana, ha adódna számára egy jobb munkalehetőség. 
Ez a mentalitás inkább a fiatalokat, a kereskedelemben, vagy vevőszolgálati területen dolgozókat, valamint azokat jellemzi, akik egy évnél rövidebb ideje dolgoznak jelenlegi munkahelyükön.
A magyar munkavállalók külföldre távozását az egyéni tényezők (életkor, végzettség), valamint a jelenlegi munkahelyhez fűzödő viszony határozza meg. A felmérés alapján a legaktívabbak a fiatalok és a felsőfokú végzettségűek. Azok is szívesen váltanának, akik kevéssé kötődnek jelenlegi munkahelyükhöz. 
Azonban a szavakban megnyilvánuló hajlandóságot nem minden esetben követik tettek. 
A nagyfokú migráció a vállalatokat is érinti, hiszen a válaszadók egynegyede egy éven belül elhagyná vállalatát. A fenti csoporton belül pedig már 30 százalék keres már aktívan munkát. Csupán nyolc százaléknyi az a réteg, amelyik inkább megvárná a gazdasági helyzet stabilizálódását.

Nincsenek megjegyzések: