2011. augusztus 16., kedd

Pályakezdők kapják

Hogyan alakulnak a pályakezdők fizetései? Mit tarthatnak reálisnak?
Gyors körképünk rövid sommázata: A végzettség emelkedésével szinte azonos arányban nőnek a pályakezdők bérei. A legfrissebb adatok szerint átlagosan a szakmunkások 112 ezer, az érettségizettek 128 ezer, a valamilyen OKJ-és tanfolyamot végzettek 140 ezer forintra számíthatnak. A felsőfokú végzettségűek minimum 181 ezer forintra számíthatnak az első évben.
A fizetesek.hu egyik utolsó felmérése arra is kitért, hogy az érettségizett munkavállalók körében mely területen dolgozók számíthatnak a legnagyobb bérezésre. Nem meglepő módon a pénzügyi szférában dolgozók járnak a legjobban: körükben az átlagbér bruttó 205 ezer forint körül alakul. Ettől az IT szférában dolgozók alig 14 ezer forinttal maradnak el. Az áram-előállítás és –szolgáltatás terén dolgozók pedig bruttó 186 ezer forintra számíthatnak havonta az első évben.
A következő fizetési kategória a 160-170 ezer forint közé esik. E körbe tartoznak a szállítmányozással foglalkozók (169 ezer), a telekommunikáció (166 ezer), az autóipar (163 ezer). Legrosszabbul kiskereskedelemben, idegenforgalomban, valamint a vendéglátásban elhelyezkedők járnak. E szektorokban a fizetések sorrendben a következőképpen alakulnak: 126 ezer, 123 ezer, illetve 114 ezer forint.

Ahogy azonban nő a végzettség foka, úgy emelkedik a várható pályakezdő bér is, azonban az ágazatok közül már nem a pénzügyi szektor a legjobban fizetett.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők az IT-szegmensben keresik a legtöbbet: az ő bruttó havi bérük 364 ezer forint. A gyógyszeriparban 332 ezer forintra számíthatnak a pályakezdők az első évben, míg az áram-előállítás és –szolgáltatás terén 322 ezer forint szerepel a fizetéses papíron. Az élelmiszeriparban átlagosan 322 ezer forintot ajánlanak a zöldfülűeknek. Viszont meglepő, hogy a banki szektor kezdő fizetése (302 ezer forint), még a gépipar első éves bérét (305 ezer forint) is alulmúlja. Az állami szektorban kezdők átlagosan 274 ezer forintra számíthatnak munkavállalásuk első esztendejében.
A vegyiparban 262 ezer forint, a sport, wellness, kulturális szektorban pedig 226 ezer forint a kezdőbér. A média-marketing-pr területe a hiedelmekkel szemben korántsem a tejjel-mézzel folyó kánaán. Előbbiben 214 ezer forintos kezdőbérrel kecsegtetik a „mikrofonállványokat”, míg a marketing és pr területén kezdők ennél valamivel kevesebbre (211 ezer forint) számíthatnak. A fizetési sorrend végén az építőiparban (208 ezer forint), az egészségügyben (204 ezer forint), illetve az oktatásban elhelyezkedők (164 ezer forint) keresnek.


Ugyanakkor az Educatio Nonprofit Kft. egy felmérése szerint érdekes kettősség figyelhető meg a pályakezdő felsőfokú végzettségűek terén. A szervezet adatai szerint ugyanis a bolognai rendszerben végzett pályakezdők bérezése jelentősen alatta marad a hagyományos 4-5 éves rendszerben végzettekének. Egy úgynevezett BSc-diplomás (ami nagyjából a hagyományos egyetemi végzettségnek felel meg) átlagosan nettó 165 ezer forintot keresnek. Azok pedig, akik a három éves alapképzés után helyezkednek el, csupán 130 ezer forintot találnak hó végén a borítékjukban.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy úgynevezett BSc-diplomás (ami nagyjából a hagyományos egyetemi végzettségnek felel meg) - csak egy kis javítás - Msc/MA-diplomás