2011. július 29., péntek

Nem a szakmai kihívás, a pénz számít

A Randstad Workmonitor legfrissebb (júniusban publikált) felmérése szerint a magyar munkavállalók 74 százaléka csak akkor vállalna nagyobb felelősséggel járó munkakört, ha azzal több fizetés is jár. Európában átlagosan minden harmadik munkavállaló vállalná el az új beosztást csak a kihívás kedvéért, míg Lengyelországban a válaszadók 44 százaléka venne magára nagyobb terhet a jelenlegi fizetéséért. A kutatás arra is kitért, hogy nem feltétlenül a magyar dolgozók képzettségével, vagy éppen képességeivel van baj.


A felmérésbe bevontak 92 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi munkakörében nem aknázzák ki teljes mértékben a benne rejlő szakmai lehetőségeket. Éppen ezért annak oka, hogy a magyarok a nagyobb felelősségért több pénzt is szeretnének inkább abban keresendő, hogy a munkavállalók alulfizetettnek érzik magukat. Ezt támasztja alá, hogy a vizsgálatba bevont hazai dolgozók 71 százaléka szerint az elmúlt évben kompenzáció nélkül nőttek a jelenlegi munkájával kapcsolatos terhei.


Felmerül viszont a kérdés: ha nincs több pénz, akkor mégis mivel lehetne motiválni a magyarokat a nagyobb szakmai kihívásokra? A válasz egyszerű: képzéssel és vállalati tréningekkel. A válaszadók 56 százaléka szerint ugyanis a jelen gazdasági helyzetben a karrierje most főként a különféle oktatásokon múlik. Azonban az a fura kettősség figyelhető meg, hogy míg az egyes dolgozók előrelépése nagymértékben függ ettől, és szívesen áldoznának is rá időt, a többség (61 százalék) úgy vélekedett: nem kapnak meg minden lehetőséget ezen a téren.




A válság kitörése óta a helyzet még bonyolultabbá vált, hiszen az – esetleges – továbbképzések ellenére sem érzik úgy a munkavállalók, hogy érdemben javulnának pozícióik. A kutatásba bevontak 60 százaléka szerint lenne ugyan lehetősége cégének magasabban kvalifikált munkavállalót alkalmazni, 80 százalékuk azonban úgy nyilatkozott: ezek aránya nem nőtt jelentősen az elmúlt években. Az ellentmondás oka vélhetően a számos cégnél bevezetett létszámstopban keresendő, ami fokozottabban érinthette a magasabb bérigénnyel fellépő, tapasztaltabb kollegákat.


Mindez azt az érzetet erősítheti, hogy pusztán a bérköltségek miatt a cégek inkább kevésbé képzett munkavállalókkal töltik fel a létszámot. A tények azonban ennek ellentmondanak. A Randstad felmérése szerint ugyanis a válaszadók 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a cégénél több az alulképzett, mint a megfelelő szakmai kvalitásokkal munkavállalók száma. Ez az adat viszont azt vetíti előre, hogy a honi cégek még az alacsonyabb felkészültséget igénylő munkakörökben is magasan képzett embereket alkalmaznak – állította Jankovich Ilona, a Randstad szakértője.

Nincsenek megjegyzések: