2011. június 23., csütörtök

Ezért is kell a (német) nyelvtudás!

A gazdasági válságból lassan kilábaló Németország jelentős szakember hiánnyal küzd. A legfrissebb felmérések szerint 2025-ig az országban mintegy 6-7 milliós szakemberigény alakulhat ki, amit a hazai dolgozók csak felerészben lesznek képesek pótolni. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a német cégek a jövőben racionalizálhatják tevékenységüket, vagyis oda telepítik a gyártókapacitásukat, ahol megfelelően képzett munkások állnak rendelkezésükre. Ezt is figyelembe véve még mindig közel kétmillió fő képzett munkavállalóra lesz szüksége Németországnak.

A legfrissebb adatok 2009-ből valók, és eszerint két éve Németországban 6,7 millió fő volt a segélyezettek száma, amiből 28 százalék körüli a migránsok részaránya. A bevándorlók főként a nyelvismeret, illetve a megfelelő szakképesítés hiánya miatt szorulnak rá az államra.
Jelenleg közel félmillió olyan diplomást is nyilvántartanak, akiknek végzettségét a német hatóságok nem ismerik el. Ahhoz, hogy az ő képesítésüket hasznosítani tudja a német gazdaság, politikai változásokra lenne szükség.

Ausztriában is hasonló a helyzet. Szomszédunkban is főként a szakképzett munkaerőre lenne nagy szükség. Az ottani foglalkoztatási szolgálat 2009-es adatai szerint a legnagyobb munkaerőhiány az idegenforgalom terén volt: 29 ezer pincér, 18,5 ezer szakács, valamint 11 ezer takarítónő számára kínáltak hiába állást. Ugyancsak jelentős számban akadt betöltetlen munkahely a kereskedelemben, illetve az egészségügyben. Utóbbi esetében 14,7 ezer munkahely volt betöltetlen. 

Az osztrák kormány szerint egyébként hamarosan összeomolhat az egészségügyi- és nyugdíjrendszer, amennyiben nem érkezik kellő számú és megfelelően képzett külföldi munkavállaló. Meglehetősen riasztó adatnak tűnik, hogy Ausztria lakossága már 1970. óta folyamatosan csökkenne, ha mindezt nem ellensúlyozná a migráció. A következő években Ausztria továbbra is évi mintegy 100 ezer munkavállaló betelepedésére számít, ám a jelenleginél egy sokkal rendezettebb formában.

Szomszédunk egyébként egy úgynevezett A-kártya bevezetésével szabályozná a migrációt. Az igazolvány a harmadik országból érkező munkavállalókra vonatkozna és szakképzettség, nyelvtudás, valamint családi állapot alapján differenciálna. Uniós szinten egyébként várhatóan még az idén bevezetik a hasonló elvek mentén szűrő „kék kártyát”.

Nincsenek megjegyzések: