2010. április 28., szerda

Mikor és hol lehet szidni a főnököt?

Akár alkalmazott vagy, akár vállalkozó, biztosan jól tudod, hogy minden vállalkozási- és karrier tanácsadó azt javasolja, jelenj meg a közösségi site-okon, hiszen a hálózatépítés nagyszerű eszköze, és a saját márka építéséhez elengedhetetlen. (Ha esetleg nem tudnád, melyek azok, néhány népszerű közülük: Facebook, Twitter, iwiw, Linkedln stb.)
Jómagam is ezen a véleményen vagyok azzal a megkötéssel, hogy vigyázz, milyen képet teszel fel magadról, illetve jól gondold meg, mit írsz oda a főnöködről.
Azt is tudjuk, hogy a kiválasztás során a HR-esek világszerte jelentős arányban megvizsgálják az egyes pályázók közösségi oldalakon fellelhető anyagait, és az ott látottak befolyásolják választásukat.
A HR Magazin áprilisi számában azt a kérdést járta körül Soós Andrea Klára, vajon szankcionálható-e munkaadói oldalról, ha valaki a jó erkölcsöt sértő fotókat tesz közzé magáról, vagy nem éppen konszolidált modorban kommunikál valamelyik közösségi oldalon?
A válasz engem is meglepett.
„Nem minden esetben szankcionálható a munkavállaló azért, amit szabad idejében tesz. A véleménynyilvánítás joga olyan erős és alkotmányos jog, amelyre való hivatkozással sokszor még az egyébként kifejezetten káros munkavállalói cselekmények is mentelmi jogot élveznek.”
A címben feltett kérdésre a válasz eszerint: A közösségi oldalakon tehát bármilyen véleményedet nyilvánosságra hozhatod, különösen „ha a munkavállaló a véleményét nem saját nevében tette, hanem nicknév alatt, vagy véleménynyilvánítása védelem alá eső körülmények között történt, például baráti beszélgetésen, vagy valamelyik közösségi site-on.” Nagy valószínűséggel nem vagy büntethető, ugyanis a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogod. Viszont ha cégedet, főnöködet egy hivatali rendezvény során (pl. értekezlet, konferencia, tréning) ócsárolod, vagy céges e-mail címedet használod lesújtó véleményed közlésére, biztosan elveszíted a pert.

Tudnod kell azt is, hogy a közösségi oldalakon szereplő minden rólad szóló információ személyes adatod, amelyet te magánemberként adtál meg azért, hogy barátaiddal, ismerőseiddel szabadon megoszd. Nincs joga egyetlen HR-esnek vagy főnöknek sem, hogy azokat ellened felhasználja, és egy esetleges munkaügyi pernél elutasítják azt a védekezésüket, hogy információjukat az egyik közösségi oldalról szedték.
A jog azonban nem köti meg teljesen a cégvezetés kezét. Tehát alaposan tanulmányozd át a munkába lépés során, milyen belső szabályzatokat, etikai kódexeket írsz alá, mert ha abban szerepel a weben való megjelenés szabályozása a vállalatodra és annak jó hírnevére vonatkozóan, akkor aláírásod után már szankcionálhatnak.

Nincsenek megjegyzések: