2010. április 30., péntek

Asszisztensi fizetések

December elején indítottam el azt a felmérést a hírlevelem és blogom olvasói között, amelyben a hazai fizetéseket szeretném figyelemmel kísérni, hogy publikációimban megoszthassam a tapasztalatokat.
Több mint száz névtelen űrlapkitöltő küldte el azóta a fizetésére vonatkozó adatait, amit ezúton is köszönök.
Ezek közül egy tipikusan női foglalkozás, beosztás adatairól szeretnék most hírt adni: az asszisztensi fizetésekről.
í
Hogy mennyiben női foglalkozás, nem tudom, mindenesetre a hozzám beérkező hét űrlapkitöltő mindegyike nő volt. A legfiatalabb 23 éves, a legidősebb 40.
Ehhez a munkakörhöz felső fokú végzettséget 5 esetben kértek. (Ez különösen az érettségizettek számára lehet intő adat.)
Nyelvtudásra csak egy kisvállalkozásnál nem volt szükség, egy esetben elég volt a középfokú, a többinél tárgyalási szintű angol és/vagy német nyelvtudás volt az elvárt.

A „sima” asszisztensek nagyjából azonosan keresnek: 140-146-150 ezer nettót jelöltek be hárman vidéki nagyvárosból illetve Budapestről. A két magasabb fizetéshez cafeteria is jár.
í
A „speciális” asszisztensek esetében nagyobb a szórás. Például egy vidéki kisvárosban értékesítési asszisztensként dolgozó 24 éves nő 92.000 Ft-ot visz haza havonta + cafeteriát. Tárgyalási szintű angol és német nyelvtudást és 1-2 év gyakorlatot vártak el tőle cserébe.
í
Nagyságrendekkel többet keres egy budapesti multinacionális cégnél dolgozó, 31 éves jogi asszisztens, akinek elég az angol középfokú nyelvtudása, bár 3-5 év gyakorlattal kellett rendelkeznie. 210 ezer a havi nettó fizetése, amely mellé cafeteria és bónusz is jár.

Körülbelül havi 240 ezer forintnak megfelelő eurót keres egy Ausztriában dolgozó 23 éves könyvvizsgálói asszisztens. Igaz, heti 20 órára van bejelentve, de karácsonyi illetve üdülési pénzt is kap a multi cégtől. Természetesen tárgyalási szintű német nyelvtudással kell rendelkeznie, illetve feltétel volt az osztrák szakmájába vágó diploma megléte.

A legmagasabb fizetése egy budapesti, 40 éves nőnek volt, aki egy nemzetközi szervezetnél projekt asszisztensként dolgozik. Semmilyen plusz juttatást nem kap, viszont nettó bére 400 ezer Ft. Érdekesség, hogy középfokú végzettség is elég ehhez a munkához, bár neki felsőfokú van, és 2-3 nyelv tárgyalási szintű tudását várják el az itt dolgozóktól.

A fizetési felmérésbe továbbra is feltölthetők élő adatok. A beküldőt nem tudom beazonosítani, tehát bátran lehetsz őszinte.
A kérdőívet megtalálod ide kattintva. Köszönöm a többiek nevében is a segítségedet. Időnként itt olvashatsz az elemzett adatokról.

Nincsenek megjegyzések: