2010. április 26., hétfő

A finn iskolák a legjobbak a világon

Úgy gondolom, a karrierépítés már az iskolában elkezdődik.
Hogy mivel? Például azzal, mennyire tudod a képességeidet, kompetenciáidat kifejleszteni?Megtalálod-e a neked való hobbit, érdeklődési területet? Büntetnek vagy támogatnak a pedagógusok? Mennyire tanulsz meg bízni magadban?
A BBC online portálon érdekes cikk volt olvasható nemrégiben a finn iskolákról. Az eredményeknek biztosan van köze a tudatos életpálya építéshez.
Eszerint a nemzetközi felmérésekben a finn iskolások kimagaslóan jobban teljesítenek mind a reál, mind a humán területeken, mint a fejlett világ országaikban tanuló társaik. Ezen eredményeiket nem a véletlennek köszönhetik. Először is, a rosszabbul teljesítő gyerekeket nem különítik el a jó tanulóktól, hanem a gyengébbek mellé plusz pedagógust rendelnek, aki segíti őket a felzárkózásban. Továbbá, az osztály minden tárgyat együtt tanul, nem létezik például emeltszintű matek, vagy angol.
Az általános iskolát csak hét éves korukban kezdik a diákok, hiszen az oktatási szellem úgy tartja, hogy az ennél fiatalabbaknak az elsődleges feladatuk a játék. A tapasztalatok mindezt igazolják, hiszen az iskolakezdést nagy lelkesedéssel és tanulni vágyással fogadják.
További könnyítést jelent, hogy az általános -, és a középiskola között nincsen váltás, tehát nem okoz stresszélményt a felvételi, az új környezet és az abba való beilleszkedés. Ráadásul a pedagógusok is sokkal jobban megismerik tanulóikat, aminek következtében egy bensőségesebb tanár-diák kapcsolat alakulhat ki, ami szintén a tananyag mélyebb elsajátítását eredményezheti.
Minderre rásegít a tanórák informális légköre, és a tanári szakma megbecsülése is.

Nincsenek megjegyzések: