2010. április 18., vasárnap

A leginkább keresett szakmák

Bármennyire is furcsa, rengeteg területen keresnek munkaerőt a cégek, még most is, a gazdasági válság idején.
Hazánkban – egy frissen kiadott jelentés szerint – nagy a kereslet a telekommunikáció, a bank és biztosítás, a pénzügy, a gyártás, az ipar, az FMCG, és a humánerőforrás területeken. Jó tudni, hogy ezekre a területekre magasan kvalifikált, nyelveket beszélő munkavállalókat keresnek a cégek.
Aki biztosra akar menni – és affinitása is van hozzá – az válassza az informatikát. Egyrészt azért, mert a digitális ipar körülbelül 400 ezer új munkahely megteremtését fogja eredményezni öt éven belül Európában, például a programozói, szoftverfejlesztői, vagy IT tanácsadói munkakört, másrészt a hatalmas kereslet ellenére évről évre redukálódik az informatikát tanuló hallgatók száma. Tehát a kereslet óriási most is, és az is lesz a következő években.
Emellett a pénzügyi terület is igen keresett a munkáltatói oldalról, ráadásul a számviteli szakmának több szintje is van, kezdve a számviteli, pénzügyi ügyintézőtől, a mérlegképes könyvelőn át, a diplomás adószakértőig.
A humán beállítottságúaknak érdemes a HR vagy a minőségbiztosítás területén elhelyezkedni.
Végül fontos megjegyeznem, hogy nem csak egy diplomásnak van esélye elhelyezkedni, hanem a szakmunkásoknak is, különösen a gépiparban és az építőiparban.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mindenhol azt hallani, hogy informatikusként milyen könnyű elhelyezkedni.
A gond csak az, hogy az egyetem nem ad gyakorlati tudást.
Mindenhol 2 éves programozói tudást, gyakorlatot kérnek a cégek már a kezdőktől.
De az egyetemen éppenhogy csak tanítanak valamit pl. C++ programozásról.
Minden hülyeséget tanítanak, csak azt nem, ami a legfontosabb lenne.
Nevetséges.

Már két éve nem találok munkát műszaki informatikusként.
Köszönöm a semmitérő oktatást.

Névtelen írta...

Mindenkitől kérnek gyakorlatot, tapasztalatot. Érthető az is, hogy mindenkinek a legjobb kell. Az, hogy valaki egyetemre jár és valóban sok "hülyeséget" is tanítanak még nem jelenti, hogy év közben ne lehetne elmenni a szakmában dolgozni, versenyekre, stb. - ami referencia lehet. Egy másik lehetőség az ismerősök (egyetemi, iskolai kapcsolatok) vagy kisebb cégeknél kezdeni.

Szerintem egyébként műszaki területen mindig is lesz kereslet. És a jól képzett szakmunkásokra, szakemberekre(!) pedig nagy szükség van. A papírlobogtatás ideje lejár.