2010. március 6., szombat

Több százan egy állásra

A hazai munkanélküliség hamarosan eléri a 11%-ot, ennek ellenére néhány munkaerő-közvetítéssel foglalkozó szakember úgy véli, hogy keresleti oldalról némi élénkülés mutatkozik. A munkaerő közvetítő cégeknél már egyre több időszakos, részmunkaidős munkavállalót alkalmaznak, különösen adminisztrációs, irodai kisegítő, call-centeres munkakörbe. Sőt, egyre nagyobb az igény az állandó munkatársakra - nyilatkozta Repka Ágnes, a Trenkwalder országos munkaerő-közvetítő vezetője egy interjújában.

Az észak-magyarországi régióban is egyre több álláshellyel várják a jelentkezőket, különösen segéd- és betanított munkásokat, kereskedelmi eladókat, fémmegmunkálókat, varrónőket, vagyonőröket, és festőket keresnek.

Ezzel szemben Budapesten csökkent az igény a fizikai munkaerőre, habár az élelmiszeriparban szezonálisan dolgozó betanított munkásoknak, illetve az elektronikaipar szakmunkásainak, és túlképzettnek számító, középfokú végzettséggel rendelkező társaiknak még van esélyük.
Keresleti szempontból az örök befutók még mindig az értékesítők, az 5-10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakemberek, és egy vagy több idegen nyelvet beszélő mérnökök.
Mindezek mellett a számok azt mutatják, hogy egy-egy pozícióra több százan jelentkeznek, legyen szó programozóról, vagy a már emlegetett betanított munkásról. Látványos munkapiaci fellendülés pedig csak 2012-re várható.

Nincsenek megjegyzések: