2010. március 11., csütörtök

Előnyt jelent-e a mesterképzés?

A mai napon Budapesten tartják az ún. felsőoktatási Bologna-konferenciát, amelynek többek között egyik témája, hogy értékeljék az Unió egységes felsőoktatási rendszerét..
Az adatok szerint Magyarországon mintegy 18-19 ezer hallgató vesz részt, az ún. osztott képzés második részében, a mesterképzésben, amelytől munkaerő-piaci értékének növekedését várja.
Hogy jelentkezik-e ez az előny, és mekkora lesz a csak alapképzésben résztvevőkkel szemben, többek között erről szólt tegnap az MTV1 Az Este c. műsorában az első blokk, amelyben engem is megszólaltattak.
Mivel a felvett interjúból csak részleteket vágtak be, ezért szeretném megosztani veled a véleményemet.

Jelenleg nincs olyan szakember, aki meg tudja mondani, hogy mennyivel lesznek keresettebbek a mesterképzésben résztvevők a többiekhez képest. A hallgatók között nagy a bizonytalanság, ezt jelzi, hogy kb. negyedük választja csak, hogy további két évet tanul.
Jelenleg a gazdálkodó szervezetek sem látják, hogy mennyivel ér többet az ilyen diák.

Véleményem szerint még évekig két dolog lesz sokkal fontosabb. Az egyik, hogy melyik egyetemen, főiskolán tanult a pályázó, ugyanis kimondva-kimondatlanul beárazzák a felsőoktatási intézményeket a cégek.
Némely álláshirdetésben jelzik is, hogy az X egyetemről érkezett
előnyben részesül.

Másrészt a diploma jellege nem garancia arra, hogy milyen készségekkel, kompetenciákkal rendelkezik a jelölt, nekik pedig az a fontos, hogy azonnal hadra fogható embert találjanak. Márpedig itt van a kutya elásva: a legtöbb munkahelyen nyelvet felsőfokon beszélő, jó gyakorlati érzékkel megáldott, terhelhető embert keresnek, és – a kutatókat leszámítva – nem elméleti szakembert.

Ettől függetlenül megjelentek az első vélemények a csupán alapképzésben résztvevőkről. Sok helyen azt tartják róluk: technikusok.

A baj az, hogy maguk az érintettek is úgy érzik, nem elég a tudásuk, ebből
adódóan az önbizalmuk alacsony, nem hisznek magukban, el sem tudják képzelni,
hogy jó állást sikerül majd megcsípniük.

Viszont ne csak a hátrányokról, hanem az előnyökről is essék szó. Vitathatatlan érdeme a rendszernek, hogy lehetővé teszi a külföldi tanulást, márpedig a külföldön töltött fél-egy év óriási előnyt jelent az álláskeresés során. Bizonyítja a pályázó mobilitását, bátorságát, a különböző kultúrák ismeretét és a zökkenőmentes együttműködést, feltételezi a jó nyelvtudást és a sort folytathatnám.
Sok érdekes adat, tény elhangzik a riportban, ezért javaslom a kb. 10 perces blokk megtekintését, amelyben Hiller István és az osztrák oktatási miniszter is nyilatkozik, természetesen nem rejtve véka alá a jogos kritikákat.
A bejátszást megtekintheted itt:

Nincsenek megjegyzések: