2010. március 13., szombat

Bizonytalan talajon a munkaerő-kölcsönzés

Nagyon népszerű foglalkoztatási forma a munkaerő kölcsönzés. Elsősorban a munkáltatók látják a hsznát, hiszen ezáltal számos járulékos előnyre tehetnek szert, igaz nem sokáig. Legkésőbb 2011. decemberéig ugyanis át kell venni az uniós szabályokat, amiről a cégek és a szakértők véleménye igen megosztott. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelenlegi jogszabály és az új irányelv sem fogalmaz egyértelműen, mindezek ellenére a munkavállalóknak nem árt néhány dologgal tisztában lenniük.
1. Ha a kölcsönbeadó vállalatnak nincs a kölcsönzésre jogalapja, akkor a munkaviszony a munkavállaló és a kölcsönbevevő cég között jön létre a tényleges munkavégzés első napjától számítottan.
2. A kölcsönzés hossza 6-12 hónapig terjedhet.
3. Általános szabály – néhány kivételtől eltekintve -, hogy a kölcsön-munkavállalót az egyenlő bér elve illeti meg, azaz ugyanazt a munkát végzőknek, ugyanannyi bért kell kapniuk, 6 hónap után pedig a juttatásoknak is meg kell egyezniük.

Még egy dologra hívnám fel a figyelmedet, ugyanis komoly konkurenciát jelentenek az iskolaszövetkezetek által foglalkoztatott diákok, ugyanis februártól e foglalkoztatási forma már nem minősül munkaerő kölcsönzésnek, így a nem diák munkavállalók kiszorulhatnak a munkaerő piacról, ugyanis az ő foglalkoztatásuk akár 40%-kal is többe kerülhet, mint a nappali tagozatos tanulóké.

Nincsenek megjegyzések: