2010. február 27., szombat

A válság káros az egészségre (is)

A munkahelyi stressz egyik, a gazdasági válság által felerősített formája, a munkanélküliségtől való félelem. Egy nemzetközi kutatócsoport 16 európai ország munkavállalói körében (több mint 23 ezer dolgozó) vizsgálatot készített arra vonatkozóan, hogy az állásvesztéstől való félelem mennyire károsítja az egészségügyi állapotukat. Nem meglepő módon Magyarország az élvonalban halad, már ami az egészségkárosító hatás mélységeit illeti, ahogyan Dánia, Németország, Görögország, Izrael, Csehország, Oroszország, Hollandia és Lengyelország is. Kevésbé fordult elő Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, míg Belgiumban és Svédországban ez a probléma egyáltalán nincs jelen – állítják a kutatók a Social Science and Medicine című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Az eredmények függetlenek voltak nemtől, kortól és családi állapottól, továbbá a legtöbb országban úgy gondolják, hogy egy állás esetében a legfontosabb a jövedelem mértéke és biztos megléte – kivéve Dániában, Hollandiában és Svédországban, ahol a munkatársakkal való kapcsolat dominál.
Érdemes azon elgondolkodni, hogy a globalizáció és a kapitalizmus egyre hangosodó dübörgése mennyire képes elmélyíteni ezeket a problémákat, és vajon a munkáltatók, vagy netán a munkavállalók fognak-e lépéseket tenni az ügy megelőzése vagy javítása érdekében.

Nincsenek megjegyzések: