2010. február 3., szerda

Utálom a munkámat!

Sehol nem könnyű elhelyezkedni a munkaerő-piacon. Hát még elégedett alkalmazottnak lenni! Különösen feltűnő ez az érzés az úgynevezett Y generáció tagjai között. (Magyarországon a 15 és 24 év közöttiek fémjelzik ezt a korosztályt, míg az X generációt a 25-44 évesek képviselik.)

A The Conference Board nonprofit szervezet tavalyi felmérése szerint az amerikai beosztottak 55 százaléka elégedetlen az állásával, ami leginkább a 25 év alatti pályakezdőkre jellemző. Mindezt azzal magyarázzák, hogy a fiatalok igényei és a munkáltatók juttatásai sok esetben nem találkoznak egymással. Nem beszélve arról, hogy nem mindig a képzettségüknek megfelelő feladatokkal látják el őket. Ez az első néhány év után persze változik, legalábbis a statisztikák ezt mutatják. A 25 és 34 év közötti munkavállalók jelentős hányada már pozitívabban nyilatkozik, hiszen végre kiléptek a pályakezdő státusból, ami a munkakörülmények javulását idézte elő. Ám érdemes Lynn Franco, az amerikai Fogyasztói Kutatói Központ igazgatójának összegzésén elgondolkodni, miszerint az Y generáció jelentős hányada nem szeret dolgozni…

Hogy nálunk is így van-e, arról nem olvastam statisztikát. De tény, hogy a mai munkába álló korosztály mást keres és mást vár el a munkahelyétől, mint a szülei. Dr. Nemeskéri Zsolt, a Pécsi tudományegyetem tanára pár hete a HR-portálon fejtette ki véleményét ez ügyben:
"A mai fiatalok, huszonévesek értékrendje egészen megváltozott, úgy gondolják, hogy az emberek nem azért élnek, hogy dolgozzanak; éppen ellenkezőleg, azért dolgoznak, hogy a közvetített mintáknak megfelelő életük lehessen."

Nincsenek megjegyzések: