2010. február 22., hétfő

Kell-e ennyi diplomás?

Alig egy hete járt le az ezévi felsőoktatási jelentkezések határideje, ám a diplomások jelene és jövője soha nem veszti aktualitását.
Nincs is olyan hét, hogy a média ne foglalkozna a témával, gyakran engem is megszólaltatnak. Így történt ez a múlt héten is, amikor Havas Henrik az ATV Hőmérő című műsorába hívott többedmagammal, mert kíváncsi volt a szakemberek véleményére: Vajon szükség van-e ennyi diplomásra?
A műsorban számos – általam ismeretlen – információt, adatot hallottam, ezt szeretném most veled megosztani.
Manherz Károly szakállamtitkár (OKM) elmondta, hogy a magyar felsőoktatás kapacitása kb. 400-43 ezer fő, ám jelenleg „csak” 380 ezer fő vesz bene részt. Az Unió ajánlása szerint minden országban a 18-24 éves korosztály 50%-ának kellene benne lennie a felsőoktatásban, ehelyett Magyarország a 42-43%-nál tart. Magyarul, jó ha tudod, további tízezrek fognak a csökkenő gyereklétszám mellett bekerülni a következő években a felsőoktatásba. Tovább nő a végzett diplomások száma, azaz a munkavállalók közötti verseny tovább fog erősödni.
Szilágyi János a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója elmondta, a gazdálkodó szervezetek ma már beárazzák a különböző diplomák értékét, amelyben szerepet játszik, hogy túlképzés van a bölcsészettudományi képzéseken és az agrár területeken, és alulképzés van műszaki területen. Ezen a területen gyakorlatilag Makedóniával állunk egy szinten: 1000 főre 5 felsőfokú műszaki végzettségű jut. Gépészmérnökök, villamosmérnökök iránt igen nagy a kereslet, gyakorlatilag az egyetemen még lábon elkelnek, és 250.000 Ft-os kezdő fizetéssel alkalmazzák őket.
Elhangzott, hogy a bölcsész- és társadalomtudományi képzésben résztvevők esetében semmilyen összeget nem sajnálnak a hallgatók és szüleik, hogy ilyen irányú stúdiumokat hallgassanak, ám az elhelyezkedésnél a vágyak messze állnak a realitástól, szinte ők alkotják az állásnélküli diplomások legnagyobb hányadát.
Mind a felsőoktatásban, mind a munkaerőpiacon a mennyiség mellett a minőség is fontos. Évek óta panaszkodnak a tanárok és az oktatók arra, hogy egyre romlik a hallgatók minőségi összetétele. Az államtitkár úr már olyat is megszellőztetett a műsorban, hogy pár év múlva a megszerezhető 200 pontot 240-re kellene felemelni, sőt mi több, ún. képességvizsgálatokat kellene bevezetni jónéhány szakon. Karrier tanácsadóként az a véleményem, hogy félelmetesnek tűnhet ez a vizsgálat a fiatalok számára, de abban biztos vagyok, hogy sok későbbi csalódást meg lehetne vele spórolni.
Javaslom a műsor megtekintését, különösen akkor, ha újabb diploma megszerzésén töröd a fejed, esetleg érintett fiatal van a közeli családtagok között. A 2x1 órás műsor 2xfél órás blokkban hallgatható meg az alábbi linkeken.

http://atv.hu/cikk/20100219_homero_2010_02_18_1_resz

http://atv.hu/cikk/20100219_homero_2010_02_18_2_resz

Nincsenek megjegyzések: