2010. február 16., kedd

Felmérés a fizetésekről 2.

December elején kezdtem a hazai fizetéseket felmérni a www.karriertanacsado.hu honlapom és a jelen blog olvasói között. Célom ezzel az volt, hogy pontos képet kapjunk a hazai fizetések alakulásáról.
Több száz névtelen űrlapkitöltő küldte és küldi el azóta is a fizetésére vonatkozó adatait, amit ezúton is köszönök. Előző bejegyzésemben a legalacsonyabb – azaz a nettó 100.000 Ft alatti – fizetéseket gyűjtöttem össze, ez alkalommal a legmagasabbakat mutatom be.
Mielőtt elkezdeném, fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez nem reprezentatív minta, az adatokat nem ellenőrizhettem (főleg, mert beazonosíthatatlanok a személyek), és csak azokat vettem figyelembe, ahol a válaszok egyértelműen lettek megadva.
A fizetések megítélésében a havi nettó fizetés mellett az életkor, a nem, a lakhely és a beosztás is fontos tényező, mint ahogy az is, hogy van-e cafeteria, bónusz, milyen az elvárt nyelvtudás, és mennyi szakmai gyakorlat volt szükséges az adott állás betöltéséhez.
A beérkezett adatok alapján én nettó 300.000 Ft-nál húztam meg a legmagasabb sávot.
Pontosan ennyit három fő jelölt meg havi bérként. Egy 29 éves, budapesti nő, aki egy multinacionális cégnél HR munkatárs. 3-5 év szakmai gyakorlat , és tárgyalási szintű angol nyelv tudás kell a munkájához, viszont sem cafeteria, sem bónusz nincs náluk.

Egy 31 éves budapesti férfi is ennyit jelölt meg fizetésként. Ő mérnök, egyben telepvezető egy magyar tulajdonú középvállalatnál, ahol nem kell nyelvtudás, de mint megjegyezte: személyes attitűd is kellett az állás elnyeréséhez. Náluk sincs se cafeteria, se bónusz.

Egy 45 éves budapesti férfi is ennyit keres egy magyar középvállalatnál, mint kereskedelmi igazgató. A bónusza 35%, és több mint 5 éves szakmai gyakorlatot, valamint tárgyalóképes angol nyelv tudást várnak el tőle.

A következő személy esetében mindjárt százezer forintot ugrunk, mert nettó 400.000 Ft-ot keres egy 40 éves budapesti nő, mint projektasszisztens. A nemzetközi szervezetnél minden bele van kalkulálva a bérébe. További érdekesség, hogy ugyan tárgyalási szinten várnak el két nyelvet, de munkájához elég a középfokú végzettség is.

Tovább lépve megtudhatjuk, egy 29 éves nő Londonban havi nettó 450.000 Ft-ot keres. (Feltételezem, átszámította forintra.)A foglalkozása: Client Biller, és cégénél -- amely multicég --, elég volt 1-2 év gyakorlat, no és a tárgyalóképes angolja.

Most egy nagyot ugrunk, ennek a duplájára. Havi nettó 900.000 Ft-tal vezet az űrlapot kitöltők között egy 30 éves férfi. Termelési vezető egy vidéki nagyvárosban található multinacionális cégnél. Ehhez jön még náluk a cafeteria. Viszont tárgyalási szintű angol nyelvtudás és 3-5 év szakmai gyakorlat szükséges a munkájához.

Remélem, hozzájárultak ezek az információk, hogy pontosabb képet kapj a hazai fizetésekről. Fogok még írni az eredményekről, addig is szívesen veszem, ha újabb adatokkal töltöd fel az adatbázist. Ezt megteheted ide kattintva.

Nincsenek megjegyzések: