2010. február 11., csütörtök

Felmérés a fizetésekről 1.

December elején indítottam el azt a felmérést, amelyben a hazai fizetéseket szeretném figyelemmel kísérni, hogy megoszthassam az érdeklődőkkel a tapasztalatokat.
Több száz névtelen űrlapkitöltő küldte el azóta a fizetésére vonatkozó adatait, amit ezúton is köszönök.
Viszont lassan elérkezett az ideje annak, hogy beszámoljak arról, milyen tanulságokkal szolgálnak a számok. Mielőtt elkezdeném, fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez nem reprezentatív minta, az adatokat nem ellenőrizhettem (főleg, mert beazonosíthatatlanok a személyek), és csak azokat vettem figyelembe, ahol a válaszok egyértelműen lettek megadva.

Elsőként a legalacsonyabb fizetéseket, azaz a nettó 100.000 Ft alattiakról ejtenék szót: vajon kik, hol és milyen munkáért kapnak diplomás létükre ilyen keveset.

A listában szereplők közül a legkevesebbet – 50.000 Ft-ot – egy vidéki nagyvárosban élő 39 éves tanárnő keres. Remélem, nem teljes munkaidőben dolgozik ilyen kevés pénzért.
Őt követi 57.000 Ft-tal egy vidéki kisvárosban élő 29 éves nő, aki egy közalapítványnál végez marketinges munkát. A felsőfokú végzettség szükséges a munkájához, a nyelvtudás nem. Az alacsony fizetését ellensúlyozza, hogy bónusz jár a fizetése mellé.
A sort még mindig egy nő folytatja, aki egy vidéki nagyvárosban műszaki szakelőadóként dolgozik egy magyar tulajdonú nagyvállalatnál. Igaz, elég a középfokú végzettség is, a bére így 83.000 Ft.

A férfiak közül a legkevesebbet – 85.000 Ft-ot – egy 33 éves, vidéki kisváros kisvállalkozásában dolgozó viszi haza, mint rendszergazda. Az ő munkájához is elég a középfokú végzettség, ám az angol szükséges.
Még egy férfi található a nettó 100.000 Ft alatt keresők között. Ő egy multicég alkalmazottja, aki szakmai gyakorlat és nyelvtudás nélkül havi nettó 70-90 ezer forint között keres, és ehhez bónuszt kap. Mindezt 25 évesen.

Nettó 92.000-et ketten kapnak kézhez havonta: az egyikük kisvárosban dolgozik ügyfélszolgálati asszisztensként. A 24 éves nőtől felsőfokú végzettséget, és tárgyalási szintű angol és német nyelvtudást várnak el ezért a pénzért. Igaz van náluk cafeteria. A másik hölgy kétszer ennyi idős, azaz 48 éves, és egy kistelepülésen Teleház-vezető. Se bónusz, se cafeteria, viszont felsőfokú végzettség és tárgyalási szintű idegen nyelv tudás elvárt az állásához.

A sort egy 30 éves női pedagógus zárja, aki majdnem kétszer annyit keres az elsőként említett kollégájánál, pontosan nettó 97.000 Ft-ot, amihez cafeteria és bónusz is jár, bár ahogy írta: ennek mértékéről fogalma sincs.

Fogok még írni az eredményekről, addig is szívesen veszem, ha újabb adatokkal töltöd fel az adatbázist. Ezt megteheted ide kattintva.

Nincsenek megjegyzések: