2010. január 26., kedd

Mi a közös Orwellben és a Facebookban?

Mindössze annyi, hogy a szókimondó angol író mellett a Facebook, és a többi internetes közösségi oldal használatát is oktatni kívánják Nagy-Britanniában a következő tanévtől kezdve, legalábbis ezt írja a The Daily Telegraph brit napilap.

A tárgynak már neve is van: angol tanulmányok és digitális kommunikáció, ami arra hivatott, hogy megtanítsa a diákoknak azt, hogyan is működnek ezen portálok. A tervek szerint, mint önálló tárgyat is fel lehetne venni, vagy a részét képezné a hagyományos angol nyelv és irodalomnak, ezáltal az alapfokú érettségi vizsgának is. A kérdés már csak az, hogy valóban szüksége van-e az egyébként már digitalizált ifjúságnak arra, hogy mindezt az iskolapadban sajátítsa el, hiszen igaz, hogy az már nem versenyképes, aki nincs fent mondjuk a Twitteren, de félő – ahogy az ellenzők is hangoztatják -, hogy elvonja a figyelmet fontosabb tananyagokról, mint akár az üledékes kőzetekről vagy a szerves kémiáról.

Én valahogy a kettő között látom az igazságot. A holt tudással nem sokra megyünk, ugyanakkor a technika üres alkalmazása sem visz eredményre.
De a gyerekek biztos imádni fogják.

2 megjegyzés:

Kriszta írta...

Nagyon jó a cikk, és persze szorul a szivem, olyan problémákat fejtegetsz.Kiváncsi leszek a reakciókra. A holt-tudás - nos ez is olyan, hogy gyűlölt persze mindenki bizonyos tárgyakat, hogy ez aztán sose lesz fontos az életemben, csak kaptam a kampókat. És persze öreg fejjel örül az ember, hogyha "üledékes kőzet", akkor legalább azt tudja, hová nyúljon a könyvtárában - persze , ha van ilyen könyve, vagy hová kattintson a gépen. Az iskolai tárgyakat még mindig jónak tartom, semmi mást nem csinálnak - és ez nem kevés - hogy kinyitják a palettát "tessék, ennyi minden van, indulj el valamelyik úton" Hol lenne az emberiség, ha kicsiben már nem tanulnánk kémiát, fizikát. Most persze az emberiség jövőjéről ne is beszéljünk.

Reni írta...

a baj az hogy sok angol ember elég buta de komolyan..........az egyik magyar család, kijött ket gyerekkel, elvitték őket suliba, majd kiderült a korukhoz képest két osztállyal feljebb van a tudásuk!Vicces!

A másik magyar ismerősöm (ugyanolyan diplomával mint én) elment h megcsinálja a matek GSCE-t (érettségi) be is iratkozott, majd 3 óra után mondta h akkor Ő levizsgázna, mikor lehetne, ugyanis törteket tanultak. Ez lenne a nagy matek érettségi!
Sok helyen, álláshirdetéseknél, külön ki van írva "numeric skills".....azaz tudjál számolni, tudok egy masik ismerőst, ahova kerestek embert és külön tesztet adtak neki, matek feladatokkal, de ez kb. egy 12 éves is tudja..........és ezt egy 40-50 közötti pasas csinálta. Röhej! Azért otthon nem látni olyan álláshirdetst, hogy tudjál számolni.......én legalábbis nem láttam! Vicces!

Ezt csak azért írtam le mert lehet tényleg szükség van/lenne ilyen fajta tantárgyra a sulikban, sokan még email-t sem tudnak írni.........na mindegy, a kettő között kéne lenni, so egyetértek veled, de talán fontosabb lene a hogy illemet tanuljanak illetve azt h kicsit igényesebbek legyenek................nagyon koszosak az átlag angolok illetve sokkal de sokkal több szemét van itt uk-ban mint otthon.....................ha bemegyek egy Mark and Spencer kajaboltba, eszméletlen hogy minden kaja be van csomagolva de vagy otszor, hm ez is egyfajta trend.....nem csak a viz, a masik nagy gond a szemet lesz illetve mar az. Nemrég olvastam, hogy az angolok Kínába viszik a szemetüket, röhej nem? illetve a tengerbe teszik........nesze neked környezetvédelem és még ők dumálnak! :-)