2010. január 28., csütörtök

Jöhet a keresztféléves képzés

Január 15-ével a felsőoktatási intézmények meghúzták a keresztféléves ponthatárokat, amelynek eredményeképpen közel 4500 jelentkező folytathatja tanulmányait. A többség a mesterfokozat elsajátítását tűzte ki célul (3550-an), míg a többiek a felsőfokú szakképesítésre (417), valamint a pénzért kapott alapdiplomára (412) kívánnak szert tenni. (forrás: OKM).
Még mindig a gazdaságtudományi szakok a legnépszerűbbek a diákok körében (43 %), ezt követi a műszaki képzés (23%), a sereghajtó pedig az agrár szektor (12%).
A legújabb pontozási rendszerben maximálisan 400 pont szerezhető, amihez még 80 többletpontot rendelhetünk, ha emeltszintű érettségit tettünk, és rendelkezünk plusz nyelvvizsgával.
Tavalyhoz képest annyi változtatást történt – a minőségi felsőoktatás elérésének érdekében -, hogy alapképzés esetében 200 pont alatt, a felsőfokú szakképzésben 140 pont alatt senkit nem vehetnek fel az intézmények.
A mesterképzések esetében kicsit bonyolultabb a rendszer, hiszen intézményenként, sőt szakonként változó a számonkérés módja, és a pontszámítási eljárás.

Mindazoknak, akik szeptembertől kezdve szeretnék újból koptatni az iskola padjait, illetve akiknek nem sikerült a felvételi, de még lelkesek, február 15-ig kell jelentkezni az adott felsőoktatási intézménybe/intézményekbe. A www.felvi.hu weboldalon az összes ezzel kapcsolatos információ megtalálható.

Nincsenek megjegyzések: