2010. január 21., csütörtök

Háború vagy béke

Ugyan jelenleg a munkahelyi elbocsátások mennyiségéről és minőségéről van leginkább tudomásunk, ez alkalommal essék szó a munkavállaló részéről történő felmondásról. Már csak annál inkább is, mert a HR-portál múlt héten egy interjút készített velem ezzel kapcsolatban, s fontosnak érzem, hogy te se maradj le a legfontosabb gondolatokról.

Elnézést a csúsztatásért, de gyakorlatilag a címben jelzett két verzió létezik a munkahelyi felmondás beadásakor: vagy békében jövünk el, vagy hetekig tartó gyomorgörcsök, piszkálódások, nemegyszer munkaügyi perek kísérik távozásunkat.
Nagy valószínűséggel az előéletünk nyomja rá bélyegét a távozás mikéntjére, de számos érv szól amellett, hogy békében váljunk el cégünktől.

Mit kellene figyelembe venned? Például azt, hogyan kontrolláld az érzelmeidet.Mert természetesen nem véletlenül távozol.Még akkor sem, ha zokogva veszel búcsút. Az érzelmek, mint tudjuk nagyban torzítják észlelésünket, gondolkodásunkat, emlékeinket, testbeszédünket stb.
Tehát próbálj meg racionális döntéseket hozni, és racionálisan cselekedni.

Egy vezérlő elved legyen: minél jobban kijönni az esetleges kellemetlen helyzetből, sőt esetleg előnyökhöz jutni. Ez a maximális program. A minimális pedig az, hogy harag és neheztelés nélkül távozz.

Milyen technikákat javaslok? Például azt, hogy vedd elő a munkahelyi szerződésedet, és alaposan olvasd át. Ha valami nem világos, szerezz szakembert (jogászt, HR vezetőt), aki segít az értelmezésben.

Lehetőleg rendes felmondást adj be, azaz amivel le kell töltened a felmondási idődet.Ha felelős beosztásban dolgozol, készülj fel rá, hogy esetleg ettől a perctől kezdve nem léphetsz be az irodádba és a számítógépedbe. Ne sértődj meg, tedd meg előtte, amit meg kell tenned!

Ha már várnak az új munkahelyen, akkor békés hangú megbeszélésen érd el, hogy közös megegyezéssel távozz, és a felmondási időben is állapodjatok meg.
Feltétlenül kérj e beszélgetés befejeztével referenciát főnöködtől, vagy valamelyik üzleti partneredtől.

Tisztességgel dolgozd le a hátramaradó idődet az utolsó napig.

Vedd figyelembe azt, ha nem vár egy másik munkahelyen biztos pozíció, álláskeresési járadékhoz csupán a munkaviszony megszűnését követő kilencven nap elteltével juthatsz.

Ha azonnali hatállyal mondasz fel, meg kell indokolnod az okát. A munkáltató csak akkor fogadja el, ha a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte, vagy olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tette. De vigyázz, ezt bizonyítanod kell!

A végső tanácsom, azért sem érdemes fölégetni magad után minden hidat, mert kicsi országban érünk, és főleg ha ugyanabban az iparágban fogsz a jövőben elhelyezkedni, sosem tudhatod, hogy melyik leendő munkahelyeden, milyen pozícióban találkozol majd jelenlegi főnököddel, kollégáiddal.

Nincsenek megjegyzések: