2009. augusztus 24., hétfő

Német lojalitás

Németország mindig kedvelt célpontja volt a magyar munkaerőnek.
Friss hírek arról, mire számíthat az a műszaki diplomás, aki most indulna állást keresni.

Számukra nem jó hír, hogy Németország (és Ausztria) pár hónapja jelentette be, hogy élni kíván azzal a lehetőséggel, hogy munkaerőpiacát a lehető legkésőbben, azaz 2010-ben nyitja meg az Unió előtt. A gazdasági válság derékba törte a német autóipart is. A német kormány nem sokat tétovázott, és 2008/2009 év fordulójával több cégnél bevezették a rövidített munkaidőt. A siker nem maradt el, mert több százezer munkahelyet sikerült ezzel megmenteni.
A szakemberek szerint a rövidített munkaidő következményei csak most lesznek érezhetőek. Az állam eddig finanszírozta a kiesést, de ősztől ezeknél a cégeknél jelentős létszámleépítéssel kell számolni, amennyiben a gazdasági válság továbbra is tart.

Bár a német gazdasági minisztérium szerint a jelek azt mutatják, hogy Németország lassan átesik a válságon, és a bevezetett konjunktúra csomagokkal (rövidített munkaidő, roncsautó prémium) sikerült beindítani a gazdaság egyes szektorait, a munkaerőpiac helyzete továbbra is kérdéses marad.

Ennek következményeként minden cég szeretné a saját csapatát és dolgozóját megtartani, és a dolgozók is mindent megtesznek azért, hogy a munkahelyüket megtartsák. A lojalitást Németországban elég komolyan veszik.

Egyik barátnőm német férjétől tudom, hogy pl. az Osramnál most éppen van három üres mérnöki hely. A kérdésemre, hogy szerinte kiket vennének ide fel, az volt a válasza, hogy nagy valószínűséggel belső pályázat útján találják meg ide az embereket. Azaz, a jól kvalifikáltak szakmai tapasztalattal továbbléphetnek, az ő megüresedett helyükre pedig újakat, friss diplomásokat vesznek fel.

Egy másik barátnőm magyar férje azonban bajban van, mert a Continentalnál az osztály, ahol dolgozott, megszűnt, és nem tudja, hogyan tovább. Ugyan talált három másik lehetőséget is, közöttük egyet Veszprémben, de ezeken a helyeken valahogy nem születik meg a döntés. Olyan, mintha maguk a cégek sem tudnák, hogy tudják-e finanszírozni a jövőbeni projekteket vagy sem. Azaz óvatosak.

Így most már Németországban is jobbnál jobb szakemberek kerülnek az utcára. Minden cég védi a saját kis csapatát, és nagyon nehéz egy ilyen helyre beférkőzni. A cégek az enyhe fellendülés ellenére továbbra is óvatosak, így aztán létszámbővítésről szó sem lehet. Különösen külföldieknek nem.

Nem beszélve arról a tényről (és ezt a sajtó és a munkaügyi központok is nyíltan kijelentik), hogy a megüresedett helyekre az esetek 80 százalékában kapcsolatokon keresztül jutnak be emberek. Azaz szinte meg sem éri egy online- vagy egy újsághirdetésre jelentkezni, mert szinte nyilvánvaló, hogy arra a helyre már megvan a (német) emberük.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://hvg.hu/gazdasag/20090803_nemetorszag_allas_munkanelkuliseg.aspx
... talán mégsem annyira rossz a helyzet.... persze a nyuszik ne is álmodjanak külhoni karrierről...

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/hit-nelkul-nem-megy-232602

ennyi.

Névtelen írta...

Ez egy fontos hír. Köszönöm.