2009. május 27., szerda

Ne menj fiam, villanyszerelőnek!

Van egy frappáns meghatározása a statisztikai átlagnak.
Mert statisztikailag mit is nevezünk langyosnak? Ha csupasz fenékkel a forró kályhára ülsz, miközben a lábadat a jeges vödörbe lógatod.
Mindig ez jut eszembe, amikor az átlag fizetésekről olvasok, mint ahogy most is.

A KSH a napokban adta ki az első negyedévről szóló nemzetgazdasági jelentését.
Eszerint 2009 első három hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 195 800 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 193 300 Ft, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké pedig 205 000 Ft.

Mitől langyos? Hát attól, hogy például a feketegazdaságot teljesen eltünteti. Amikor a vállalkozások 95%-a mikrovállalkozás (1-5 fővel), és szinte mindenki minimálbérrel van bejelentve, akkor a versenyszféra bére biztosan torz. És ez a tény az országos átlagot is teljesen torzítja. Tehát ehhez az adathoz viszonyítani a saját bérünket, annak alakulását teljesen felesleges.

Azért nézzük nettóban is, mert ebből élünk: országos átlagban 120 600 Ft, a versenyszférában 119 630, a költségvetési szervezetekben 124 318 Ft. A vezérigazgatótól a segédmunkásig. Arcpirítóan kevés.

Felhívnám még a figyelmet a jól ismert regionális különbségekre is. Míg az országos átlag az előbb említett bruttó 195 800 Ft volt, addig Budapesten ez a szám 251 700 Ft-ot jelentett. Tehát több mint 28%-kal lehet átlagban többet keresni a fővárosban.

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy mely területeken fizetnek a legtöbbet. Nem nehéz kitalálni, hogy a pénzügyi-biztosítási tevékenység a listavezető havi bruttó 439 301 Ft-tal. Jelenleg hazánkban kb. 70 ezer ember visz haza ennyit átlagban a borítékban, ennyien vannak alkalmazásban ebben a szektorban. Itt jegyzem meg, hogy mellettük 150 ezer (hitel, befektetési, biztosítási, stb.) ügynök tevékenykedik idehaza a statisztikák szerint.

További fontos információ, hogy mekkora a különbség a fizikai foglalkozásúak (88 700 Ft) és a szellemi foglalkozásúak (153 400 Ft) nettója között.

Azt hiszem, ezért nem akar senki villanyszerelőnek vagy kereskedőnek menni, inkább beiratkozik az ELTÉ-re szociológia szakra.

Nincsenek megjegyzések: