2009. április 30., csütörtök

Mi újság külföldön?

A Karriertanácsadó Blogja ugyan a hazai munkaerő-piaci helyzettel foglalkozik elsősorban, de azért ne hagyjuk ki a külföldi lehetőségeket sem, mivel a karrierépítéshez ez is szorosan hozzátartozik.

Mi a helyzet a legkedveltebb országokban, így az Egyesült Királyságban?
Londonban mindenki depis – summázta a hangulatot magyar származású, jelenleg Londonban élő és dolgozó ausztrál barátnőm. Neki egy rendezvényszervező cégnél van még munkája, de egy fejvadásznál dolgozó dél-afrikai barátja már hónapok óta állás nélküli. Hja, ha nincsenek állások, a fejvadásznak sincs munkája. A srác most egy pubban mosogat hetente egyszer.
A hangulat az egész szigetországra átragadt, már a turisták is érzik, hogy „valami van a levegőben”.

Témánk szempontjából különösen az nehezíti a helyzetet, hogy a rohamosan növekedő brit munkanélküliség következtében nő a külföldi álláskeresőkkel szembeni ellenérzés. Az angol munkás önvédelmi reakciója, veleszületett nacionalizmusa gyakran megközelíti az idegengyűlölet határát. Várható tehát, hogy a munkanélküliség által leginkább sújtott vidékeken nőni fog a külföldiek alkalmazása ellen tiltakozó sztrájkok száma. Annál is inkább, mert szakértők szerint a jövő év végére a hatvan millió lakosú szigetországban hárommillióra emelkedhet az állás nélkül maradtak száma – hallottam az Inforádió egyik műsorában.

Mégis minek?

Ha azon gondolkodsz, hogy állást keresel az Egyesült Királyságban, akkor fontos információ lehet, hogy továbbra is jelentős az orvoshiány, ápolóból és ápolónőből sincs elég, az építkezéseken még mindig tízezrével dolgoznak szakmunkások, például lengyel vízvezeték- és villanyszerelők.

Magyarok főleg au pair lánynak mennek, esetleg gyermekgondozónak, takarító háztartási alkalmazottnak. Pincérként, mosogatóként is sok magyar fiatal dolgozik, az ő állásuk is biztosnak mondható.
Viszont több, diplomás ügyfelem tért vissza az elmúlt hónapokban. Elmondásuk szerint kifulladtak a lehetőségek, még a nagy lehetőséggel kecsegtető vendéglátásban is.

Van másik!

Viszont kinyílt két új ország munkaerő-piaca: Dánia és Belgium teszi lehetővé a korlátlan munkavállalást május elsejétől a magyar állampolgárok számára - közölte a Külügyminisztérium a napokban.
Nehézséget továbbra is a magyarok által igen kedvelt két ország, Ausztria és Németország jelent majd, mert ez a két ország továbbra is élni kíván bizonyos korlátozó intézkedésekkel.

Nincsenek megjegyzések: