2011. augusztus 22., hétfő

A kezdő mérnökök keresnek a legjobban


Utóbbi két blogbejegyzésemhez kapcsolódik a mai.
Az előzőekben az amerikaiak fizetését taglaló felmérést ismertettem, illetve a hazai pályakezdők indulási esélyeiről írtam röviden.

Most nézzük, mire számíthatnak Amerikában az egyetemet éppen befejezők.
A Huffington Post listáján nem meglepő módon csupa mérnöki munka szerepel. Legjobban az olaj- és gázipari mérnököket fizetik meg: ők kezdőként évi 97,9 ezer dolláros fizetésre számíthatnak, ami a karrierjük közepe táján 155 ezer dollárig kúszhat fel.

A vegyészmérnökök (akik tudását az olajipar mellett a gyógyszeripar, valamint a növényvédő-szerek előállítói, valamint a műanyagipar szereplői is hasznosítják) már közel sem számíthatnak a fentihez hasonló, kiugró keresetre: kezdő éves bérük 64,5 ezer dollár, ami az évek alatt 109 ezer dollárra nőhet. A villamosmérnököknek kezdetben be kell érniük 61 ezer dollárral, ám ez az összeg az évek során akár a duplájára is nőhet. Az anyagmérnökök (akik egyebek mellett az emberi szervezetbe építhető mesterséges csontokat, valamint az űrsiklók hővédő-pajzsát tervezik) kezdetben 60 ezer dollárt vágnak zsebre, ami összeg 103 ezer dollárig emelkedhet. Szintén 60 ezer dollár körüli kezdőbérre számíthatnak a repülőmérnökök, valamint a mérnök-informatikusok.


A legjobban fizetett nem mérnöki szak az alkalmazott matematika, valamint a fizikus. Előbbiek a gyakorlatban felmerülő problémákat modellezik matematikai módszerekkel. Ezért a munkáért kezdetben 52,6 ezer dollárt kapnak, ami az évek során 98 ezer körülire hízhat. 

A fizikusok kezdő bére 49,9 ezer dollár, ami később akár meg is duplázódhat. A képzés nem csupán elméleti az esetükben, mivel a hallgatókat a kísérleti fizikával, valamint az informatika és fizika határterületével is megismertetik. 


A közgazdászok azonban meglehetősen hátul szerepelnek a fizetési listán. Egy-egy alkalmazott közgazdász szakon végzett hallgató eleinte 47,3 ezer dollárt kereshet meg évente. (Ami a korábbi bejegyzésből is kiolvasható - egy kezdő liftszerelő fizetésével egyenlő.) Az évek múlásával egy közgazdász fizetése közel 95 ezer dollárig emelkedhet.

Nincsenek megjegyzések: