2010. augusztus 31., kedd

A diploma ára

A Felvi.hu augusztusi adatai alapján idézem a legfrissebb, 2010-re vonatkozó költségtérítéses árakat, amelyek mindenhol félévekre vonatkoznak:

Közgazdászképzés:
A Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán a magyar nyelvű képzésért 225 ezer, az angol nyelvű oktatásért pedig 690 ezer forintot kérnek. Ugyanennyibe kerül a tandíj az intézmény gazdálkodási és menedzsment szakán magyar és angol nyelven is. A Corvinus nemzetközi tanulmányok szakán egy félév 300 ezer forintba kerül, kommunikáció és médiatudomány szakon 250 ezer forint a tandíj. A kereskedelem és marketing szakon 225 ezer forint egy félév, ahogy a turizmus-vendéglátás szakon is.

Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán kell a legtöbbet fizetni gazdálkodási és menedzsment szakon: viszont mind a magyar, mind az angol nyelvű képzésért 675 ezer forintot kérnek.

Mérnökképzés:
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán 225 ezer forint egy félév. Ugyanitt az építészmérnök szakra jelentkezőknek 315 ezret kell fizetniük. A gépészmérnökök 300 ezer forintért képezhetik magukat az egyetemen, míg a mérnök informatikusok 270 ezret fizetnek.
A Budapesti Műszaki Főiskolán gépészmérnöki képzést választók 185 ezer forintot fizetnek az első félévben.

Orvosképzés:
A Semmelweis Egyetemre általános orvosnak jelentkezők félévente 975 ezer forintot fizethetnek, ami 12 félévvel számolva közel 12 milliót tesz ki. Még ennél is borsosabb ára van a fogorvosképzésnek: félévente 1 355 400 forintba kerül. A gyógyszerészeknek 730 ezer forintot kell fizetniük, a jóval olcsóbb testnevelő-edző szakon 175 ezer forint egy félév.
Hasonlóak az árak a Debreceni Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen is. Debrecenben az általános orvosi képzés félévente 850 ezer forintot kóstál, míg Pécsett 925 ezer forintot kell fizetni. A Debreceni Egyetemen a fogorvos szakra jelentkezők is 850 ezret fizetnek, míg Pécsett több mint egymillió forint a féléves tandíj. A gyógyszerészhallgatóknak Debrecenben 850 ezer forint, Pécsett 700 ezer forint félévente a tandíj. A Szegedi Tudományegyetemen a költségtérítéses képzésre jelentkező reménybeli általános orvosnak 950 ezer forintot kell leszurkolnia egy félévért.

Jogászok és bölcsészek:
Ezekhez képest az Eötvös Loránd Tudományegyetemre vágyó jogászhallgatók viszonylag olcsón megússzák: 220 ezer forint egy félév. Ugyanennyibe kerül egy félév a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is. A Miskolci Egyetemen 165 ezerbe kerül a jogászképzés. Politológia szakon az ELTÉ-n 160 ezer forintot kérnek, Miskolcon viszont már 200 ezret. A szociológia szakosoknak az ELTÉ-n 200 ezer forintot kell kiadniuk szeptemberben, míg Miskolcon 135 ezer a féléves tandíj.
A bölcsészettudományi képzés fellegvárában, az ELTÉ-n 120 ezer forint egy félév. A Miskolci Egyetemen a szabad bölcsészetet választóknak - magyar szakosoknak is - 135 ezer egy félév. A pszichológia szakon az ELTÉ-n egy félévért 298 ezer forintot kérnek. Ugyanitt a természettudományi karon egységesen 210 ezer egy félév.

Kommunikáció és médiatudomány:
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen csak állami képzés indul kommunikáció és médiatudomány szakon. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán félévente 264 ezer forintot kérnek a hallgatóktól. A Zsigmond Király Főiskolán ennél valamivel olcsóbb, 200 ezer forint egy félév.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a költségtérítéses alkotóművészet és muzikológia-zeneszerzés szakirány ugyan nem indul 2010 szeptemberében, de a képzés „be van árazva”: elvileg 1 375 000 forint egy félév. A fizetős alkotóművészet és muzikológia szakirány szintén erre a sorsra jutott: 1 112 000 forintért nem indul.

Nincsenek megjegyzések: