2009. október 28., szerda

Egy lépéssel előbb

Csányi Figyelőbe adott interjújában azt mondta, az egészséges víz, az élelmiszer, az alternatív energia és főleg az egészségügy az a négy terület, amely a következő évtizedekben húzóágazat lesz a nemzetgazdaságokban. Szerinte ezért a jövőben a magyar gazdaságnak is ezekre az ágazatokra kellene koncentrálnia.

No, lám, a bankvezér is megmondta, ugyan közvetetten – amit én is évek óta tanítok. Hogy olyan ismereteket, és olyan diplomát kell szerezni, ami hosszú távon piacképes.
Ez mit is jelent?
Hát azt, hogy nagyon kell figyelni a gazdasági híreket, az előrejelzéseket, a trendeket, a fogyasztói-, pénzköltési-, időfelhasználási szokásokat, a népesedési adatokat stb.
Ugyanis ahhoz nem kell pénzintézeti igazgatónak lenni, józan paraszti ésszel is ki lehet következtetni, vajon mit vesznek majd az emberek, mire nem sajnálják majd az időt és a pénzt. És abba az iparágba kell menni dolgozni.
Amint látható az ún. életminőséget biztosító illetve javító termékek, szolgáltatások előtt áll nagy jövő. Bár a magyar élelmiszeripar épp most omlik össze, de – véleményem szerint – nagyon hamar talpra áll, ugyanis hazánk mikroklímája, talaja egyedülálló az élelmiszertermelés szempontjából. A jó minőségű élelmiszer pedig aranyat fog érni. Tehát, ha élelmiszeripari végzettséged van, ne keseredj el, hamarosan keresett szakember lehetsz.

Aki pedig az egészségügy felé kacsingat, annak hadd hívjam fel a figyelmét arra, hogy a népesség (nálunk is) rohamosan öregszik. Az idős emberek pedig speciális termékeket, szolgáltatásokat keresnek. Nem csak inkontinencia termékeket, hanem például egyedülálló özvegyeknek szóló programokat. Tehát aki idáig esküvői rendezvényszervezéssel foglalkozott, hamarosan átnyergelhet az időseknek szóló utazásszervezésre vagy kitanulhatja a gyógytornász szakmát.

Szintén sok (munka)lehetőség lesz a termálenergiához kapcsolódó területeken. A turizmus, a gyógyászat, de akár az alternatív energia felhasználása is új munkaalkalmakat, vállalkozásokat teremthet.

Járj tehát mindig egy lépéssel előbbre, mint a többiek!

Nincsenek megjegyzések: