2009. június 22., hétfő

A vérmérséklet szerepe a karrierépítésben

Talán nem is gondoltál még idáig arra, hogy kvalitásaidat nemcsak örökölt képességeid, kifejlesztett jártasságaid és készségeid, valamint megszerzett tudásod és tapasztalataid minősítik, hanem egy megváltozhatatlan tulajdonságod: a vérmérsékleted is meghatározza.

Sajnos, két rossz hírem van ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy vérmérsékletünket nem tudjuk alakítani, az ezzel járó tulajdonságokon nem tudunk változtatni sem pozitív, sem negatív irányban.
Ha pedig mi magunk nem tudunk változni, hogy lennénk képesek másokat, például a beosztottjainkat, a főnökeinket (hát még a partnerünket!) megváltoztatni?

Ismerkedjünk meg tehát a legfontosabb vérmérséklet jellemzőkkel!

A kolerikus vérmérsékletű ember született vezető:

A génjeiben hordozza az irányítás vágyát, a vezetés rajongó szeretetét. Határozott egyéniség, rögtön átveszi a parancsnokságot. Sokak által irigyelt tulajdonsága, hogy minden lépés közben látja a célt, azonban nem látja be, hogy az övétől eltérő intelligencia is létezhet.
Az ilyen ember nem akarja kikényszeríteni a neki tetsző dolgot, csupán gyorsan megtalálja az adott helyzetben logikus megoldást, és vezetőként nem érti, a többiek miért nem látják, milyen egyszerű az egész.
Nem mindig népszerű egy ilyen ember, főleg akkor, ha mások érzelmeire való tekintet nélkül azonnal kiböki, ami az eszébe jut, és ezzel gyakran megsérti a többieket.
A kolerikus ember józan és gyakorlatias. Gyerekkoruktól kezdve meg vannak győződve saját igazukról. Meglepő módon azonban a kolerikusok képesek a legtöbb ösztönösen helyes döntést hozni.
Az erőteljes kolerikus sokszor minden erejét kiadja a munkában, otthon aztán vagy moccanni sem tud a fáradtságtól, vagy nem tartja elég fontosnak ezt a területet, hogy energiát pazaroljon rá.

A flegmatikusok a legkellemesebb természetű, legfesztelenebb emberek:

Ennek ellenére kézzelfogható segítséget igényelnek a cselekvéshez. Az ilyen beosztottak igénylik leginkább a cél megjelölését, a feladatok listába szedését, a jutalmakat.
Nem foglalkoznak hosszú távú gondolatokkal, ezért közép- vagy hosszútávú stratégiai tervezést ne várjunk tőlük.
A békés flegmatikus nemigen izgatja fel magát, nem ugrál örömében, lehetőleg elkerül mindent, ami összetűzéshez vezet.
Ezek az emberek húzódoznak minden irányító funkciótól, pedig könnyen szót értenek mindenkivel, és rendelkeznek szervezőkészséggel. Vezetőnek összhangteremtő képességeik miatt valók, de sokszor mások azt hihetik el velük, hogy alkalmatlanok a feladatra.


A szangvinikusak imádják az újszerű terveket, ötleteket:

A végrehajtás azonban nem erős oldaluk. A munka folyamatában állandó felügyeletet, ellenőrzést igényelnek. Addig teljesítenek jól, míg az egyformaság el nem lankasztja őket. Szeretik a változatosságot, és kerülik a merevséget. Akkor vannak elemükben, ha elég vidám a légkör. Egy közösségben nagyon nagy népszerűségnek tudnak örvendeni.
Sokszor túlvállalják magukat, ám készségesen csatlakoznak minden mozgalomhoz. Ám ha összecsapnak a fejük felett a hullámok, megfutamodnak.
A pontosság nem az erényük, és ezt sem egy vezetőnek, sem egy beosztottnak nem nézzük el szívesen. A dicséret ugyanakkor létszükséglet számukra. Rajonganak az ajándékért, minden új ötlettől lázba jönnek.
Soha ne várjuk el tőle, hogy adatnyilvántartással töltse a munkaidejét, mert nemcsak ő, hanem környezete is szenvedni fog tőle. Ha ilyen vérmérsékletű vagy, próbáld meg életedet és idődet rendszerbe szervezni, sokkal hatékonyabbá válhatsz.



A melankolikusak igen érzékenyek:

Igazi nebántsvirágok, nagyon könnyű őket megbántani. De érzékenységük egyúttal pozitív vonás is lehet, mert ennek köszönhetik gazdag, mély érzelemvilágukat, bár szélsőséges esetekben emócióik sértődéshez vezetnek.
Lényükből fakadóan borúlátóak, beléjük van oltva a pesszimizmus. Képzeljük el őket egy brain stormingon! Sajnos, sok esetben depresszióssá válnak. Soha nem biztosak mások szeretetében, és állandóan hátsó szándékot keresnek.
Az ilyen emberek életének legfontosabb része a napirend. Tudniuk kell: mikor, miért és hova mennek.
Szeretik a csendet, az egyedüllétet, ezért ne várjuk el tőlük, hogy lelkes csapatjátékosok legyenek.
Akár vezetők, akár vezetettek, perfekcionisták, azaz a tökéletességre törekednek. Ez gyakran túlzásokra ragadja őket. Az ilyen vezetők húzódoznak a nyilvános szerepléstől, nem sztárnak valók.

A végére hagytam a jó hírt: tiszta típusok nincsenek. Általában 2-3 típus keverékéből állunk össze. De fontosnak tartom, hogy tudjuk, vérmérsékletünk alapján mik az erősségeink és gyengeségeink, mert például a karriertervezés során, vagy egy munkahelyváltáskor fontos tudnunk, hogy mi és a környezetünkben levők a fentiek alapján hogyan tudnak (vagy nem) hatékonyan együtt dolgozni velünk.

Nincsenek megjegyzések: