2009. március 26., csütörtök

Networking

Statisztikák sora mutatja, hogy a világon mindenhol – így hazánkban is –, a jó állásokhoz, a sikeres megbízásokhoz, munkák megszerzéséhez legnagyobb, majdnem fele részben ismeretségek révén lehet jutni.
Ha most azt hiszed, hogy ez azt jelenti, hogy az ismerőseidet álláskeresés miatt kell nyaggatni, akkor nagyot tévedsz.
Azt hiszem, itt van a kutya elásva. Mert nem ezt jelenti. Hanem azt, hogy az ismerőseid révén kerülhetsz olyan információkhoz, amit soha, egyetlen újság, portál vagy hírlevél sem ír meg.
Mik lehetnek ezek? Például: hol indul egy új projekt? Melyik osztályt bővítik? Hol várható leépítés? A jelenlegi vezető meddig marad? Milyen konstrukcióban fizetnek annál a cégnél? Írnak-e ki pályázatot? … és a sort folytathatnám.

Ja, hogy ez fontos? Igen! Ha ennek nem voltál idáig a tudatában, akkor kérlek, a saját érdekedben tudatosítsd.
Életfontosságúak az ilyen vagy ehhez hasonló információk. Különösen most, a nehéz gazdasági körülmények között. Ugyanis most is vannak felvételek, csak éppen jobban megnézik és megválogatják, kit vesznek fel. És egy kis hátszél soha nem vált senki kárára.

Hogyan is kell hálózatot építeni?

Azzal kezdem, ahol nem: a szobádban kuksolva egy könyvvel, vagy a tévé előtt ropizva. De ha már akár egy emberrel is találkozol, bárhol hozzájuthatsz, még a műkörmösnél és a játszótéren is … feltéve, ha rákérdezel.

És ez egy sarkalatos pont. Merj kérni és kérdezni! Szívd magadba az információkat, láss a színfalak mögé! Hidd el, nagyon könnyen rá lehet erre szokni. Kevesebb felesleges témát érints egy-egy barátokkal, barátnőkkel történő cseverészésen, inkább osszátok meg a mindenki számára hasznos és építő információkat, és máris létrejött egy mini-hálózat.

A férfiak – mióta világ a világ – old boys klubokba járnak, ahol a világ nagy dolgait megbeszélik. Azt sejtem, valószínűleg leginkább a sportról, a nőkről és az autókról beszélnek. De a zsíros üzletek is ott köttetnek. Ha nem is papíron, de elméletben levajaznak mindent. Hogy hol vannak ezek a klubok? Hát a kocsmában, az öltözőben, a golfpályán, tekézés közben.

Hogy te nem jársz ilyen helyekre?
Két választásod van. Vagy azonnal odaindulsz, vagy keresd meg ismerőseiddel, barátaiddal azokat az alkalmakat, amikor kifejezetten egymás támogatására, megsegítésére jöttök össze.

El tudsz képzelni egy olyan vacsorát, vagy teázgatást, ahol direkt azzal a céllal jöttök össze viszonylag rendszeresen, hogy megosszátok információitokat mondjuk egy iparágról, egy multicégről vagy a diplomások fizetéséről?

Én igen. További javaslatom, hogy hívjatok meg különböző korosztályból embereket, esetleg vezető beosztásúakat is. Vigyázzatok, nem panaszáradatnak kell folynia, hanem adjátok át a háttér információitokat.
Ha csak egy fontos tényt vagy adatot hallasz, már az sokat jelenthet a karrier-építésedben.

Nincsenek megjegyzések: