2009. március 18., szerda

Mi a teendő gazdasági válság idején?

Az elmúlt hetekben számtalan médium keresett meg, ugyan megmondanám-e, mit kell tennie a munkavállalónak, hogy túlélje a recessziót.


Konstatálnom kellet, ez a téma most a sláger, bár szomorú dalként fütyülgetjük.

Arra azonban jó, hogy újragondoljunk dolgokat, mert lehet, hogy ezek visznek minket előre.

  • Mi a teendő válság és recesszió idején?
  • Másképp kell-e állást keresni ezekben az időkben?
  • Lehet-e karriert építeni ilyenkor?
  • Változik-e a prioritáslista?

A kérdéseket természetesen folytathatnám, de talán ennyi is elég, hogy a legfontosabb dolgokkal szembenézzünk.


Arra jó ez a válság, hogy aki ideig nem mert szembenézni a ténnyel, most tudomásul vegye: nincs többé bombabiztos munkahely. Mindenkinek úgy kell leélnie a következő 10-20-30 vagy még több évet, hogy minden kiszámíthatatlan, hiába rendelkezik álmokkal, tervekkel és célokkal. Kiszámíthatatlan a nemzetközi és a hazai gazdaság, a törvények, az iparágak, a cégstratégiák, a főnökök és mindazon körülmények, amelyek hatnak a munkahelyünkre. Akinek nincs tartaléka, hogy átvészelje az álláskereséssel töltött időt, az nagyon nehéz helyzetbe kerül a családjával együtt.

Minden adandó alkalommal elmondom, hogy legalább fél, de inkább egy évnyi likvid pénzügyi tartalékkal kellene mindenkinek rendelkeznie ahhoz, hogy az állásvesztés után is tudja fizetni a hiteleit, és az életszínvonalában vagy szebben szólva az életminőségében ne legyen visszaesés.



Hogyan kell állást keresni ezekben az időkben?


Természetesen másképp. Illetve úgy, ahogy elméletileg normális időkben is kellene, csak éppen nagyon kevesen teszik.

Egyrészt a legfontosabb a kapcsolati tőke szisztematikus építése és folyamatos ápolása.

Hogy ez nagy munka? Hogy erre senkinek nincs kedve vagy ideje?


Hátha könnyebb az újságok vagy az internet álláshirdetéseit hónapokig olvasni, 30-50 pályázatot elküldeni olyan helyekre, ahonnan még egy fikarcnyi válasz sem jön, akkor továbbra is azt kell csinálni.

Szerintem közép és hosszabb távra kifizetődőbb ápolni kapcsolatainkat a barátainkkal, régi iskolatársakkal, kollégákkal, volt tanárainkkal. Az internet, a skype és az iwiw korában szinte alig kerül pénzbe és időbe.

Természetesen nem azt javaslom, hogy rohand le a tíz éve nem látott munkatársadat, tud-e neked valami jó állást. Inkább arra kellene ezeket a kapcsolatokat felhasználni, hogy háttér-információkat szerezz. Hol, melyik iparágban, cégnél bővítenek? Hol épül új gyár? Mikor megy el szülni valaki a cégtől? Vesznek-e fel a helyére valakit? Mikor vezetnek be egy új szolgáltatást, amihez bővítik a csapatot? Elment a főnök és magával vitte a legjobb embereit? Akkor most ki dolgozik a helyükön?

Aranyat érnek az ilyen és ehhez hasonló információk.



Az újságok természetesen ezekről nem írnak, de azért én buzdítanálak a gazdasági - illetve a szakmai újságok olvasására. Azokra gondolok, amelyekben szó esik a várható trendekről, piackutatási adatokról, elemzésekről és az ezekben közvetetten rejlő lehetőségekről. Már megint csak az internetet hozom fel, hiszen kiapadhatatlan információforrás, ráadásul ingyenes.

De érdemes könyvtárakba is járni, ahol számtalan folyóirat megtalálható, és az sem kerül pénzbe.

Honnan fogod tudni, hogy merre válts, mit tanulj, hova indulj, ha nem vagy tájékozott?


Lehet-e karriert építeni ilyenkor?

Az attól függ. Ha olyan iparágban dolgozol, amely a hitelválság ellenére is töretlen dinamizmussal fejlődik, akkor ott igen. Ahol megtorpanás vagy visszaesés van, ott tudomásul kell venned, hogy egy időre parkolópályára kerülsz.


Ezt a fogalmat is meg kell tanulnunk, és fel kell ismernünk életünk egyes szakaszaiban. De a legfontosabb, hogy megtanuljuk türelmesen kivárni azt az időt, amíg újból eljön a nagy lehetőség.

Tehát ne most akard elvégezni a master képzést, és ne most iratkozzál be másoddiplomás képzésre se.

Több okból se. Egyrészt ki tudja, szükség lesz-e ilyen végzettségre pár év múlva, másrészt ne verd magad nagy költségekbe, sőt inkább tartalékolj.

Ne most kezdj bele új vállalkozásba se – az előbb említett okok miatt.


Várj türelmesen! Viszont legbelül, csöndesen figyelj és készülj, mikor jön el a te időd. Gyűjtsd az információkat, a régi kapcsolataidat elevenítsd fel, és autodidakta módon képezd magad. Rengeteg jó könyv, szakkönyv kapható (könyvtár!). Iratkozz fel szakmai hírlevelekre, böngészd az internetet. Aki már rég tanult nyelvet, az most frissítse fel a nyelvtudását, de mindenki jól teszi, ha nem hagyja megkopni és minimum szinten tartja.


Foglalkozz a belső értékeiddel, iratkozz be önismereti kurzusokra. Nagyon fontos, hogy tisztába legyél önmagaddal, rendezd a kapcsolataidat. Lehet, hogy ez az alkalmas idő a gyermekvállalásra, vagy hogy bekapcsolódj önkéntesként egy civil szervezetbe.


Amint látod, vannak időszakok, amikor nem kell, és nem lehet a karrierépítéssel foglalkozni, de annyi mindent lehet ilyenkor is csinálni! Nosza, nézz körül!


Ha eddig figyelmesen olvastál, akkor talán már nyilvánvaló számodra is, hogy nehéz gazdasági helyzetben törvényszerűen megváltozik a prioritáslistánk. Nem lehet a régi módon élni, az új pedig még nem forrta ki magát, tehát átmeneti időben élünk.

Van, aki a túlélésre játszik, van, aki a kedvező időszakot várja. De mindenkinek érdemes a listájába beépíteni, és szem előtt tartani az alábbiakat:


  1. Építeni és ápolni a kapcsolatokat
  2. Folyamatosan gyűjteni a háttér-információkat
  3. Teljesen új dologba nem érdemes most belekezdeni
  4. Képzés, önképzés autodidakta módon
  5. Elengedhetetlen a pénzügyi tartalék képzése az álláskeresés időszakára


És végül…


Természetesen több ezer emberrel előfordul, hogy hosszú hónapokra elveszti az állását, és végzettségéből adódóan esélye sincs arra, hogy egyhamar elhelyezkedjen. Ilyenkor lép életbe a „B-terv”, azaz az átmeneti időre szóló munka. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb végzettséget igénylő, esetleg kevesebb pénzt hozó munkát is el kell vállalnunk. Ha erre kényszerülsz, azt javaslom, úgy állj hozzá, hogy ez csak átmeneti. Lélekben maradj erős, továbbra se mondj le az álmaidról és a céljaidról. Nézz körül a környezetedben, és keress olyan támogatókat, akik segítenek ebben az átmeneti helyzetben.

1 megjegyzés:

Krisztina írta...

Kedves Zsuzsa,

Nagyon tetszett a válság idejére szóló tanácsadása. Talán ilyenkor jött el az idő, hogy átgondoljuk egy saját vállalkozás létrehozását? Bár lehet hogy ebben az időben ez is rizikós, viszont nem függünk a "bizonytalan" munkaadóktól.

Tina